Slik lykkes du med listene

Er du en av mange nordmenn som har umalte lister i boligen din? Med riktig pensel og riktig fremgangsmåte er det enkelt å lykkes med listemalingen!

– Det er nok en del som syns det er vanskelig å få til et godt resultat når de maler lister, og spesielt når listene er profilerte. Et vanlig problem er at det blir litt sig og søl i hjørnene, og mange har nok opplevd at kantene på profileringen ikke dekkes godt nok, sier fagsjef Jostein Brekka i Jordan.
Han mener likevel at alle kan lykkes med maling av profilerte lister dersom de velger riktig verktøy og vet hvordan det skal gjøres.

Velg riktig pensel!

En av hemmelighetene for å lykkes, er i følge Brekka å velge en oval pensel fremfor en flat.
– En oval pensel har mye bedre oppsugingsevne, og tar til seg dobbelt så mye maling som en pensel med flat bust. Den ovale penselen har et lite malingsreservoar inne i busten. Denne malingen slippes ut i passe mengder når man begynner å stryke, og sørger for godt dekk også på kantene. Dermed vil det normalt holde med to strøk også når listene er profilerte, sier han.
Han anbefaler også å velge en pensel med skrå bust.
– Med skrå bust kommer du lettere til inn mot hjørner, og det er faktisk lettere å male rett når busten er skrå. Med en rett pensel har man fort for å vri hånden når man maler, og da får man skjeve og ujevne penselstriper, sier han.
Over nyttår lanserer Jordan en ny pensel som både er oval og har skrå bust.
– Denne penselen kommer til å bli svært godt egnet til maling av profilerte lister og andre detaljer, sier Brekka.

Vær gjerrig!

Selv om det er lurt å velge en pensel med høyt malingsopptak, anbefaler Brekka å være litt gjerrig med malingen i begynnelsen.
– Det blir fort litt søl hvis man drar med seg for mye maling opp. Derfor bør man være forsiktig i begynnelsen og prøve seg litt fram, sier han.
Han anbefaler også å male hjørnene først, men å sette an penselen minst en meter fra hjørnet.
– På den måten unngår man å dra med seg for mye maling inn i hjørnet, og igjen minimerer man risikoen for sig og søl, sier han.
Etter at hjørnene er tatt, maler man området i midten.

Nødvendig forarbeid

Brekka minner også om at det er nødvendig med noe forarbeid før man går i gang med selve malingen.
– Hvis listene er malt fra før og malingen ikke er veldig slitt, er det som regel nok å vaske over med en klut og litt egnet rengjøringsmiddel. Hvis listene er ubehandlet, bør man også slipe over med et fint sandpapir for å bli kvitt fiberreisning og tørke bort støvet med en tørr mikrofiberklut, sier han.
Rengjøringen er viktig for å sikre optimal heft. Dersom listene er ubehandlet, bør man også grunne med heftgrunn eller grunning for sperring og isolering.
– Grunning for sperring og isolering forhindrer gjennomblødning og gjennomslag av kvister. Fremgangsmåten er akkurat den samme som når man påfører toppstrøket, sier Brekka.
For å unngå søl, bør man også maskere. Benytt en maskeringstape som tar hensyn til underlaget, og vær spesielt bevisst på å velge en tape med et lim som ikke er for sterkt dersom du må maskere på tapet. 

Tips til listemalingen:

  1. Vask listene med egnet rengjøringsmiddel uten såpe, for eksempel Husvask fra Jotun.
  2. Slip lett over listene med en fint pussepapir 120-180 for å bli kvitt fiberreisning.
  3. Tørk bort støvet med en tørr mikrofiberklut.
  4. Masker for å unngå søl, og velg riktig maskeringstape! Hvis du må maskere på tapet, bør du velge en tape tilpasset dette bruket.
  5. Benytt en oval, skrå pensel til malejobben. Denne vil sikre deg godt dekk også på kantene, og gjør det lett å komme til inni hjørner.
  6. Ikke dypp penselen for dypt – for mye maling kan føre til søl når man maler detaljer. Prøv deg fram og få kontroll!
  7. Start med hjørnene, men sett an penselen minst en meter fra hjørnet! På den måten unngår du for mye maling i hjørnet.
  8. Hold langt ute på penselen når du maler detaljer. Hvis du holder for tett på blikket, blir skjelvinger og bevegelser i hånden overført til busten.
  9. Mal området mellom hjørnene til slutt.