Dette tjener du på å male fasaden

Husets fasade er alltid på utstilling, enten du vil eller ikke. Før eller siden må den males om, men en nymalt fasade er ikke bare en visuell forbedring. Du får også bedre beskyttelse mot påkjenningene fra vær og vind. Hvis du har planer om å selge, kan du dessuten heve husets verdi med en betydelig sum ved å male om.

Maling for å heve verdien

I 2012 gjennomførte Skandiamäklarna, et svensk eiendomsmeglerselskap, en undersøkelse hvor meglerne skulle vurdere verdien av ulike typer oppussing i forkant av boligsalg. De kom frem til at salgsprisen for en normalstor enebolig ville øke med 75 000–100 000 kroner dersom man malte fasaden (landsgjennomsnitt). Av alle typer oppussing er det maling av fasaden og omlegging av taket som hever husets verdi mest.

Men det er ikke sikkert at du må male før du holder visning. Noen ganger kan det være nok å vaske huset for at det skal se nymalt ut. Uansett om du har tenkt å selge eller ikke, har huset godt av en årlig vask – da kan du utsette å male fasaden i opptil flere år.

Maling for å beskytte

Regn, vind, sol og snø – værmaktene sliter på fasaden året rundt. En vanlig feil er å vente for lenge med å male om. Med et grundig forarbeid og ny maling får treverket i fasaden lengre holdbarhet og bedre beskyttelse mot råte og andre angrep. Impregner med grunnolje om du har skrapet treet helt rent under forarbeidet, og glem ikke endestykkene, for der suges det lett opp fukt i fasaden. Hvor ofte du bør male om, avhenger av en rekke faktorer, som husets beliggenhet og hvilken malingskvalitet du har brukt tidligere. Det kan være lurt å spørre malingsforhandleren om råd.

Muggvekst på fasaden ser ikke pent ut, men er som regel ingen grunn til panikk. Pass imidlertid på at du vasker fasaden regelmessig for å fjerne mugget. Dersom det får sitte for lenge, øker risikoen for angrep av råtesopp som skader treverket.

Vil du vite hvordan du bør forberede og male fasaden? Se filmsiden for trinnvis instruksjoner.

Finn din butikk

Søk i ditt distrikt for å finne din nærmeste butikk. Vær klar over at noen butikker ikke tilbyr hele vårt sortiment.