Slik gjør du det – kalkmalte vegger

Kalkmaling er en het trend som gir veggen et unikt og levende uttrykk. Vi gir deg noen gode råd som hjelper deg med å få det beste ut av malingen.

Kalkmaling, som består av naturlige ingredienser og pigmenter, er både miljøvennlig og trendy. Stadig flere oppdager det matte og levende uttrykket som kalkmaling gir til veggene inne. Her er noen gode råd for hvordan du utnytter malingen på best mulig måte.

Rett underlag


Et rent og jevnt underlag er som alltid en forutsetning for et godt sluttresultat. Det er oftest anbefalt å grunne først, men det avhenger av hvilket materiale du skal male på, og hvilken malingstype veggen er malt med fra før. Spør alltid fargehandleren om råd for å være på den sikre siden.

Effekt som merkes

Med kalkmaling er målet å skape struktur og gi veggen et levende preg. Teknikken for å best oppnå dette, skiller seg fra vanlig maling, hvor man maler vannrett eller loddrett. Her skal du i stedet male på kryss og tvers, med korte penselstrøk, såkalt kryssteknikk. Bruk en bred pensel av høy kvalitet, f.eks. Pensel Forlengbar Ultimat Inne.

Rull brukes vanligvis ikke sammen med kalkmaling, siden strukturen da kan forsvinne.

Demp effekten


Foretrekker du heller en litt roligere og dempet effekt? Da bør du jobbe med lengre penselstrøk på kryss og tvers. Den store fordelen med kalkmaling, er at du selv kan bestemme hvor stor effekten skal bli.


Vått på vått


Mal hele tiden vått på vått, slik at hvert nye penselstrøk overlapper det forrige mens det fremdeles er vått. Mal ferdig hele veggen i én uavbrutt økt. Så kan du ta pause.

Inspirasjon


Bilde: Björn Ceder. Styling: Johanna Pilfalk.

Finn din butikk

Søk i ditt distrikt for å finne din nærmeste butikk. Vær klar over at noen butikker ikke tilbyr hele vårt sortiment.