5 myter om tapetsering

Hvor vanskelig er det egentlig å tapetsere? Må man ha erfaring for å få et pent resultat? Og kan man tapetsere over en tidligere tapetsert vegg? Trenger man spesialutstyr? Vi tar en nærmere kikk på fem vanlige misoppfatninger om tapetsering.

«Det er vel bare å legge det nye tapetet over det gamle?»

Det gamle tapetet har større innvirkning på tapetseringen enn det man skulle tro. Først og fremst må underlaget alltid være jevnt og rent. Fjern derfor løstsittende tapet, og slip og sparkle ujevnheter, for de vil som oftest synes igjennom.

Dersom det gamle tapetet har en mønster eller farge som er vesentlig forskjellig fra det nye, bør du grunnmale først, spesielt om du velger tynne tapeter.

Dette utstyret trenger du for å male tapet

Mønstrete tapeter, som har struktur i overflaten, vil som oftest synes igjennom på den nye tapeten. Da kan det være lurt å velge en kraftigere type tapet, helsparkle eller leve med litt ekstra effekt gjennom ny tapet eller maling. Har du flere spørsmål om tapetsering, kan det med stor sannsynlighet hende at du finner svar her.

«Lim er lim»

Det er ikke så lurt å ta den første og beste boksen som det står «tapetlim» på. Ulike typer tapeter krever ulike typer lim. Kraftige tapeter og tykke veggfornyere og duker krever ofte et kraftigere lim, så ikke spar inn på dette. Les derfor nøye på tapetetiketten før du kjøper lim, så slipper du at hjørner og overganger løsner eller bobler.

Fuktigheten i limet kan også løsne opp den gamle tapeten, så det det kan være lurt å grunne med en egnet tapetgrunning før du går på med ny tapetsering.

«Det er vanskelig å tapetsere»

Du trenger ikke erfaring, men kan være en fordel at du gjør litt research før du går på. Hva kreves når jeg velger et mønstrete tapet? Hvilket utstyr trenger jeg? Hvor mye tapet trenger jeg?

Dette med beregning av hvor mye du trenger, er egentlig ikke vanskelig. Det er når du velger mønstrede tapet det er litt vanskeligere, fordi du må nemlig skjære bort en del av tapeten for å få mønsteret til å gå opp i skjøtene.

Dette står på rullen og kalles ofte “rapport” eller mønsterrepetisjon. Denne forteller hvor ofte mønsteret gjentas. Så må du regne høyden i rommet og hvor mye av tapetet du må kaste, rett og slett. Tapetgalleriet forklarer litt mer i detalj om symboler og beregning.

“Tapetsering krever mye spesialutstyr”

Nei, dette stemmer ikke. Det er kjempelurt med tapetbord, egen tapetkniv og annet spesialutstyr, men du trenger ikke alt dette for å lykkes. En skarp brytebladskniv og en plate til å beskytte gulvet, kan løse oppgaven fint. Men rydd god plass på gulvet slik at du kan jobbe effektivt.

Det du ha, er en tapetsletter eller børste, en gardintrapp, en enkel rulle og et rullekar, og nok tapet. Og litt tålmodighet kommer godt med. Nok lim på veggen er viktig, så ikke vær gjerrig. Stryk bort eventuelt overflødig lim som havner på utsiden med en lett fuktet klut. Blir du lei av tapetet etter en stund, kan du male over. Da kommer du langt med disse produktene.

«Man trenger vel ikke å lodde?»

Hvis du vil være sikker på at tapetet henger rett, bør du vinkle det etter et tapetlodd (eller et vaterpass). Øyemålet er ikke alltid til å stole på. Det kan være smart å planlegge den første lengden litt nøyere, så du får en god start. Dermed kan det holde med å lodde den.

Neste lengde legger du så helt inntil, og er du nøye her, og veggen ikke er for skjev, så vil det som oftest være godt nok for å få et pent sluttresultat.

Lykke til med jobben!

Relaterte artikler