Husk husvasken før du maler huset

Skal du male huset? Da bør du først sørge for at fasaden er godt rengjort og deretter får tilstrekkelig tørketid før du setter i gang med malingen. En god husvask sikrer optimalt feste for malingen og gjør at resultatet vil se bedre ut og holde seg lengre. En slik husvask er jo nesten det samme som en årlig husvask, men det er noen forskjeller du bør være oppmerksom på.

Hva skiller vask før maling fra den årlige husvasken?

Den årlige husvasken handler om å holde husets fasade ren og pen og fjerne eventuell sopp og mugg. Vask før maling, derimot, går dypere og sikrer at overflaten er matt og fri for alt som kan hindre malingen i å feste seg godt. Her brukes ofte sterkere rengjøringsmidler og man går enda mer grundig til verks.

Riktig utstyr gjør jobben enklere

For å gjøre husvasken før maling enkel og effektiv, trenger du noen viktige verktøy og beskyttelsesutstyr. Sammenlignet med når du skal vaske veggen før maling inne, er vaskemidler for fasade ofte kraftige saker, så husk arbeidshansker, fottøy som tåler litt sprut og vernebriller for å beskytte deg mot sprut og damp.

En lavtrykksprøyte er super for å påføre vaskemiddelet jevnt og effektivt, men en grov og bred pensel på forlengerskaft kan også benyttes. Videre anbefaler vi en vaskekost montert på forlengerskaft for skrubbing, og en hageslange for grundig skylling.

Har du ikke en lavtrykksprøyte? Bruk en grov og bred vaskekost eller pensel som kan ta opp mye vaskemiddel, sammen med et forlengerskaft.

Jordan har flere koster som egner seg godt til denne jobben. Den aller beste kosten, som har bra vannopptak og myk bust som kommer godt til i kriker og kroker, er superkosten.

Superkosten festet på et forlengerskaft som vasker en panelvegg
Superkosten kommer lett til under kanter og panelvegger når du skal vaske huset

Ellers er også vår vinklede vaskekost et godt alternativ.

En malerullbøtte, eller en helt vanlig vaskebøtte med vann og rengjøringsmiddel er nødvendig for å holde kosten fuktig. Til slutt, kan en fuktmåler være kjekt å ha for å måle at treverket er tørt nok før du går videre til neste steg som vil være å male huset.

Påføring av vaskemiddel

Start med å fukte veggen med vann, for deretter å påføre rengjøringsmiddelet på veggen.

Det er også lurt å fukte vinduer, da kraftvask kan være etsende på vinduer, så vær litt forsiktig med flater som er ømfintlige. En lavtrykksprøyte er godt egnet for å påføre vaskemiddelet i et jevnt lag over hele veggen.

Den beste dagen for vask, er når det er overskyet eller lett regn / dugg i luften, slik at vaskemidlet ikke tørker på veggen. Vi anbefaler ikke å vaske i direkte sollys.

Når det kommer til vaskemidler, er det mye å velge mellom, men kraftvask er spesielt effektivt da det matter ned malingen og gir god heft for den nye malingen.

Malermester Åsa vasker en vegg med superkosten.
Malermester Åsa viser oss hvordan superkosten enkelt vasker en utvendig vegg.

La vaskemiddelet gjøre jobben

Påfør vaskemiddelet og la det virke en stund så det får trengt godt inn og løst opp skitt, fett og grønske. Pass på at det ikke tørker inn i treverket.

Skrubbing

Når vaskemiddelet har fått tid til å virke, er det tid for skrubbing. Bruk gjerne en superkost på forlengerskaft for å nå til i alle kriker og kroker. Skrubb i treverkets lengderetning, og jobb nedenfra og opp for å unngå merker fra avrenning.

Dypp kosten ofte i en bøtte med vann og rensemiddel for å holde den fuktig og effektiv.

Skylling og tørking

Skyll til slutt godt av hele veggen med en hageslange. Bruk rikelig med vann for å fjerne alle rester av vaskemiddelet. Start ovenfra og jobb deg nedover.

La treverket tørke godt. Vær- og temperaturforhold avgjør tørketiden, men sats på tre-fire dager ved 20 grader og oppholdsvær. Det er bedre å tørke en dag for mye enn for lite.

En enkel fuktmåler hjelper deg å vite når materialene er tørre nok. Fuktigheten bør være under 15-16 prosent før maling.

Nå er du klar til å male!

Følg disse stegene, så får du en overflate hvor malingen vil feste seg bra, og ikke minst: vil gi varige og gode resultater. Ønsker du heller å se hvordan det gjøres, kan du se video av hvordan du vasker huset.

Relaterte artikler