Sånn fjerner du gammel terrassebeis

Gammel terrassebeis kan med tiden flasse og skjolde, og lag på lag med beis er sjeldent en god løsning. Dette kan hindre treverket i å “puste” og føre til en ujevn overflate som ser mindre tiltalende ut.

Ved å fjerne gammel beis, nullstiller du treverket, og terrassen blir på nytt et blankt lerret og sikrer at den nye fargen kommer til sin rett. Dette forhindrer også skjoldete og flassende overflater og gir et langvarig fint resultat. Klar for å starte? 😀

For å fjerne gammel terrassebeis, kan man enten gå på med skrubb og rensemidler, ellers er det også mulig å slipe ned treverket. Denne artikkelen tar i stor grad for seg hvordan man kan fjerne beis ved skrubb og vask.

Når det kommer til terrasserens, anbefaler vi en prosess i to trinn – der det første trinnet består av en terrassebeisfjerner som løser opp og fjerner gammel beis, grønske eller olje, og trinn to, et nøytraliserende middel som lysner treverket og gjør plattingen klar for ny behandling

Åsa Schaanning, fagansvarlig og malermester i Jordan.
  1. Forberedelse er nøkkelen

Start med å dekke til områdene rundt arbeidsstedet for å beskytte mot rensemidler. Ifør deg også nødvendig verneutstyr som slagstøvler, gummihansker, og vernebriller for din egen sikkerhet.

  1. Påfør rengjøringsmiddel

Start prosessen med å fukte terrassen godt med vann og deretter fordele valgte rengjøringsmiddel jevnt over terrassen ved hjelp av en lavtrykkssprøyte eller ved å rulle det på med en malerull på forlengerskaft.

Det er flere ulike rensemidler som kan brukes her, så spør i butikk om hvilket produkt de anbefaler til denne oppgaven, da de ulike malingsleverandørene har noe ulike produkter. Det er ofte lurt å velge samme leverandør på terrasserensen som på terrassebeisen du har tenkt til å bruke.

  1. La det virke, men ikke tørke

Gi rensemiddelet tid til å virke uten at det tørker på overflaten. Hold overflaten fuktig og jobb i mindre seksjoner for best resultat. Det beste er å gjøre dette på en dag som er overskyet eller lett dugg / regn i luften, slik at produktet ikke tørker.

  1. Skrubb overflaten og skyll godt

Når beisen begynner å løse seg opp, bruk en terrasseskrubb eller en kost som har litt stive fibre, og rent vann for å fjerne alle spor av gammel beis og smuss. – Vær forsiktig når du beveger deg rundt, fordi gulvet blir glatt av rensemiddelet, sier Åsa.

Skyll deretter terrassen grundig med vann. Det er viktig å fjerne alt rensemiddel for å unngå skader på treverket.

  1. Nøytraliser og lysne opp

Dersom du vil ha et ekstra strøkent utgangspunkt, bruk et nøytraliserende middel som også vil lysne treverket. Påfør på samme måte som forrige steg, la virke og, skyll igjen grundig med vann.

  1. Slip lett over

La underlaget tørke godt og slip deretter raskt over terrassen med slipebrett på forlengerskaft. Med Easypad får du både slipebrett og Easypad i samme pakken, så dette er vår klare anbefaling til denne jobben.

Bruk gjerne 120 korning på slipepapiret. Det er lurt å foreta seg dette ekstra steget da treverket gjerne kan få litt fiberreisning etter fjerning av beis, og det kan være små ujevnheter igjen fra tidligere som er lurt å slipe bort. Slip alltid med lengderetningen på treverket.

  1. Klar for ny beis!

Når terrassen er ren, jevn og tørr, er den klar for en ny overflatebehandling. Her viser vi deg hvordan.

Ofte spurt om:

Kan man beise oppå gammel terrassebeis?

Ja, dersom terrassebeisen er fin og hel og du skal fortsette med samme farge kan du helt fint beise over på nytt. Men etter mange år og flere runder med beis, kan det være lurt å foreta en rens for å sikre at den nye beisen fester seg ordentlig og ser bra ut.

Når bør man beise en ny terrasse?

En nybygget terrasse bør helst vente med å beise til treverket har tørket ordentlig. Dette kan variere mye, så spør gjerne din byggevarehandel om hvor lenge materialene har ligget til tørk. Nye, impregnerte materialer kan behøve noen måneder til å tørke skikkelig, avhengig av været. Ideelt sett burde man beise terrassen før vinteren setter inn.

Hvor ofte bør man beise terrassen?

Det er anbefalt å beise terrassen hvert annet til tredje år, avhengig av treverkets tilstand og eksponering for vær og vind og hvilken type beisprodukt som er benyttet.

Ved å følge disse rådene vil du forbedre terrassens utseende og levetid og er klar for late dager i solen. Lykke til med jobben!

Relaterte artikler