Vedlikehold av terrasse: Alt du trenger å vite

Det er mange ting å tenke på når det kommer til terrassen. Har du en flassende terrasse som sårt trenger litt vedlikehold? Eller er du i planleggingsfasen med å bygge ny terrasse? Har du akkurat bygd og er mer opptatt av riktig fargekombinasjon? Kanskje du lurer på hvilket produkt som holder best, eller bare trenger en sjekkliste for vårrengjøringen? Vi skal prøve å svare på alt.

Verdensmester i treterrasse

Når solen titter frem er det mange som gleder seg til å gå i gang med å rydde, vaske og gjøre i stand terrassen. Andre planlegger bygging av ny, eller utvidelse av eksisterende. Vi er over gjennomsnittet opptatt av å bruke tre som materiale, og vi er på verdenstoppen når det kommer til å bruke dette materialet på terrassene våre.

Hva kommer dette av? Det finnes jo mange materialer som trenger mindre vedlikehold? Jo, vi ser en økende etterspørsel av «vedlikeholdsfrie» materialer (ingenting er det), men likevel er det mest solgte produktet i Norge trykkimpregnert trevirke. Vi er rett og slett veldig glad i trestruktur og trefølelsen. Og så er det rimelig.

Vi skriver mer om materialvalg og våre tips rundt dette her.

Hva slags underlag titter frem etter en vinter?

Men la oss begynne med den terrassen du har. Etter en lang vinter dukker det ofte opp et litt slitent underlag, grått og trist, eller full av sprekker i den gamle beisen. Eller har du kanskje nylagte bord som du utsatte å beise ett år? Alle trenger litt kjærlighet og ikke minst beskyttelse. Målet er en strøken terrasse som holder lenge. Men det er ikke alltid lett å orientere seg med hva du trenger å gjøre og ikke gjøre.

Her kommer en enkel guide som skal hjelpe deg når det kommer til vedlikehold, behandling og pleie:

Hvilket materiale skal jeg velge?

Skal du bygge ny terrasse og er ute etter gode tips og råd til hvilket materiale som passer best til din terrasse, så kan det være lurt å gjøre litt research først. Her har vi skrevet om terrassemateriale og forklart hvorfor pris kan være misvisende, og ikke minst at det er ingenting som er helt «vedlikeholdsfritt».

Male, olje eller beis?

Dette er det mange som lurer på. Enkelt forklart er den største forskjellen på olje og beis hvor ofte du må påføre et nytt strøk. Olje holder mye kortere enn beis, men gir en annen finish/glød enn beis. Beisen holder lengre, mellom 2-4 år avhengig av beistype, men legger igjen et tydeligere lag på treverket. Maling anbefales ikke til terrassen. Her kan du lese mer om forskjellene på å olje, beise eller male terrassen.

Impregnert trevirke – hva må jeg tenke på?

Har du lagt ny terrasse er det vanligste materialet i Norge trykkimpregnert trevirke. Denne er satt inn med et middel som i utgangspunktet gjør at den klarer seg uten behandling- bare gråner over tid. Men dette betyr ikke at den ikke sprekker opp, fliser seg og blir ubehagelig å gå på.

Derfor anbefales det å beise eller olje, men vent med dette til bordene har tørket ordentlig, dette kan ta rundt 4-6 uker. Vi har skrevet flere gode tips om impregnert trevirke her.

Grånede og slitte bord?

Har du aldri beiset terrassebordene, eller overtatt en terrasse med grånede bord eller grønske? Hvis ikke treverket er alt for gammelt og råttent er det fremdeles håp med litt innsats. Dette kan du løse ved å gi terrassen en skikkelig rens og skrubbe godt med en terrasseskrubb.

Etter at det har tørket godt, vil det være viktig med en skikkelig runde med sliping. Begynn med et grovere papir først (.feks. 80-korning), og så går du over med finere papir (f.eks. 120-korning). Vi drar deg gjennom stegene i å beise terrassen her.

Tips! Vårt beste verktøy til beising og oljing av terrasse er Easypad, Dette verktøyet kommer med både slipebrett for å slipe og påføringspad for når du skal beise.

Her kan du også vurdere om du ønsker å lysne bordene. Det kan gjøres om du ønsker en lysere beistone på terrassen. Spør din lokale byggevare om egnet produkt for dette.

Tidligere beiset terrasse

Har du terrassebord som begynner å flasse, sprekke opp og rett og slett ikke er pene lengre? Da er det på tide å skifte beisen ut med et nytt strøk. Og her nytter det ikke å hoppe over noen steg om du har lyst på et strøkent resultat. Nøkkelen her er å skrubbe godt, og fjerne alle beisrester før du påfører ny beis. Bruk Malehjelpen vår, så lykkes du mye bedre med jobben.

Balkong eller veranda?

Når du planlegger ny farge på trebordene, eventuelt vurderer å legge trevirke på uteplassen din, bør du vurdere dette basert på hvor god tilgang på vann du har. Har du f.eks. en mindre balkong, kan det kanskje være lurt å velge materialer som krever mindre vedlikehold.

Har du valgt trevirke som nå trenger et strøk beis, så bør du uansett vaske først for å få et resultat som varer lengre. Lån en hageslange og samarbeid med naboene under i blokka, så de ikke får en overraskelse når du setter i gang. Her gir vi deg våre beste tips for behandling av veranda og balkong.

Hvilket utstyr trenger jeg?

Undersøkelser viser at folk bruker dårligere kvalitet på utstyret på terrassen enn når de skal male huset. De samme undersøkelsene viser at terrassejobben er den man gruer seg mest til. Kan det være en sammenheng her? Vi tror det.

Du investerer mye tid og krefter i jobben, så noen kroner ekstra i utstyret bør vurderes. Du sparer tid og skåner rygg og knær. Her har vi listet opp våre smarteste terrasseprodukter.

For et sugende underlag slik som en nyvasket terrasse, kan utstyret utgjøre en stor forskjell. Underlaget er sårbart for nettopp dette med drypping og søling. Det er vanskelig å vaske bort igjen. Derfor har vi jobbet med å utvikle maleverktøy spesielt for akkurat den tynne konsistensen beis og olje har.

Les mer om terrasse-innovasjonen som ble bestselger

Enkelt med EasyPad verktøyet

Relaterte artikler