Jordan – Ta vare på

Hei og velkommen til vårt

“ta-vare-på”-univers!

Hos oss i Jordan har vi stort fokus på bærekraft og vi ønsker å både ta vare på ressursene rundt oss på best mulig måte, men også inspirere deg til å ta vare på ting og bygninger rundt deg og til å ta vare på maleverktøyet ditt.

Vi vi jobber stadig med å forbedre både produkter og prosesser til det bedre og vårt overordnede fokus er nettopp det.

Å ta vare på ♥

Nedenfor kan du lese mer om flere av våre fokusområder innen bærekraft.

Vi ønsker at du som forbruker skal kunne bruke produktene våre igjen og igjen. Derfor tilbyr vi reservedeler til enkelte verktøy som har deler utsatte for slitasje (eks. skruer på EasyPad, tilbehør e.l). Vi har også samlet sammen noen råd om hvordan du best kan ta vare på maleverktøyet slik at det vil vare lengst mulig og fortsatt gi deg det beste resultatet.

Selv om man skulle tro at å gjenbruke maleverktøyene alltid var det beste for miljøet, er det faktisk en vurderingssak når det kommer til pensler og ruller. Maling inneholder gjerne stoffer som ikke bør havne i naturen, så selv om malingen er vannbasert skal verktøyene aldri renses i vasken. Enkelte produkter inneholder så mye maling etter bruk, og vil trenge så mye vann for å få ordentlig rene, at det ikke alltid er vask og gjenbruk som er det beste for miljøet. For at det skal bli enklere har vi derfor utviklet en egen anbefaling på hvordan du best kan rengjøre dine pensler og ruller.

Sånn rengjør du maleverktøyet ditt.

Dersom busten på penslene er bredere enn 100 mm, samler det seg såpass mye maling i de, at vi, med hensyn til miljøet og vannbruk, ikke anbefaler å gjenbruke disse. Skrap av så mye maling du klarer fra penselen, og la penselen tørke inn før du kaster den i restavfall. Dette gjelder også utendørspensler som er designet for å ta opp ekstra mye maling og som dermed har en ekstra fyldig bust.

Når det kommer til ruller, anbefaler vi også å skrape av mest mulig maling, før du lar den tørke og kaster den i restavfall. Et Jordan Multitool har et eget buet felt som er laget spesielt for å skrape maling ut av ruller, og kan være smart å bruke for å få ut mest mulig maling. Rullebøylen kan du bare tørke av og ta vare på til neste bruk (og neste bruk).

På mindre pensler anbefaler vi følgende prosess.

Steg 1. Fjern så mye maling som mulig

Prøv å fjerne så mye maling som mulig av penselen ved å skrape penselen mot kanten av malingsspannet. På denne måten sparer du i tillegg mye av malingen din som du kan bruke videre til ditt neste prosjekt.

Steg 2. Rengjør penselen

Legg penselen i et spann/bøtte med lunkent vann (ca. 35°C) i minimum 30 sekunder. Bruk ca 3 liter vann til pensler som er opp til 50 mm og 5 liter til pensler opp til 100 mm. Trykk penselen lett mot bunnen av spannet/bøtten for å få malingen ordentlig ut. Du kan også masere penselen lett med hånden for å få den helt ren. Avslutt med å skrape penselhårene forsiktig mot kanten for å fjerne så mye maling som mulig.

Gjenta denne prosessen en gang til.

Steg 3. La penselen tørke

Deretter tørker du av penselen, og lar den stå med busten opp til den er helt tørr. Dette er for å unngå at eventuelle malingsrester renner ned og ødelegger tuppene på penselen.

Steg 4. Ta vare på malingsvannet og lever det inn på miljøstasjon.

Vannet du har renset penslene i, er ikke bra for miljøet og bør ikke helles ut i vasken. Vi anbefaler at du leverer det til en gjenbruks- eller miljøstasjon under kategorien farlig avfall.

Du kan lese mer om detaljene i vaskeprosessen her.

Å ta vare på fasade, terrasse, gjerder og liknende som er utsatt for vær og vind, er viktig for å forlenge levetiden. Ved å bruke både kvalitetsmaling og kvalitetsverktøy kan du beskytte hus og hjem.

En måte å ta vare på gamle møbler er å gi dem et nytt strøk maling. På den måten kan du gi møblene ditt eget preg, og et nytt liv! Vi har flere artikler om hvordan du kan male møbler på en god måte som varer, les gjerne mer her:) https://www.jordanvethvordan.no/artikler/male-gamle-mobler/

Gjennom flere år har vi gjort forbedringer på våre fabrikker på tvers av Orkla House Care, som Jordan er en del av. Dette for å bli mer energieffektive både under produksjon og andre deler av driften. Vi har gått over til LED lys samt byttet til mer energieffektiv ventilasjon og mer effektivt produksjonsutstyr. I tillegg jobber vi for mindre kjøring inne på fabrikk. Vår fabrikk i Sverige er blant annet miljøsertifisert etter ISO14001 standarden.

Vi har også fokus i verdikjeden på å minimere transport og vi jobber med å optimere pakningene for å minimere plass, og dermed også gjøre frakten mest mulig effektiv.

Vi har kontinuerlig fokus på å resirkulere så mye som mulig når vi produserer maleverktøy. Noen av tiltakene er blant annet å forbedre målinger av scrap i produksjonen og å jobbe mot mer materialeffektiv produksjon. I tillegg jobber vi med eksterne eksperter (RISE) for å vurdere best mulig håndtering av produktene etter bruk.

Flere av våre produkter er FSC sertifisert, og vi jobber kontinuerlig med å sertifisere nye produkter. Vi gjør stadig undersøkelser og optimaliseringer på emballasje, om det er å bytte til tynnere plast, mindre plast eller resirkulert plast der det er mulig. Fun fact: Fabrikkene gjenbruker fraktkartonger der det er mulig. Det høres kanskje ut som en liten ting, men på den måten sparer vi massevis av papp hvert eneste år.

Inkludering og likestilling er en viktig del av bærekraft. I Orkla house care har vi egen komite for å styrke mangfold, inkludering og likhet og alle våre ansatte er igjennom kursing for å sikre et felles fokus på dette.

Vi tar også sosialt ansvar gjennom at vi jobber med skoler og utdanningsinstitusjoner for å dele vår kunnskap om malefaget. Jordan initiativet er også et tiltak vi har gjort som dreier seg om å gi tilbake til de som trenger det i lokalmiljøet. I 2023 ble vinneren av initiativet BUP Gjøvik der vi pusset opp deres aktivitetsrom for unge.

Du skal føle deg trygg på at kommunikasjonen fra Jordan er ærlig og riktig. Vi er opptatt av å snakke om bærekraft og miljø på en forståelig og real måte.

Vi evaluerer kontinuerlig sikkerheten for å minimere mulig sikkerhetsrisiko både ved produksjon og bruk av våre produkter.

Vi i Jordan heier på kvalitet, vi heier på gjenbruk og vei heier på å ta vare på ressursene rundt oss.

Og ikke minst: vi heier på deg og dine prosjekter! 🙂

Relaterte artikler