Kan jeg male rett på lakkert eller beiset panel?

Begynner panelet i hjemmet å bli slitt eller begynner den å få en gul farge? Da kan det være på tide å friske opp panelet, men er det så enkelt at du kan påføre maling rett på lakkert eller beiset panel?

Male på lakkert eller beiset panel

Det enkle svaret er nei. Dersom du har lakkert eller beiset panel kreves det litt forarbeid. Er det lenge siden det ble rengjort er det lurt å ta en runde med egnede rengjøringsmidler. deretter er det fornuftig å slipe lett over panelet.

Før du begynner å male med toppstrøk og ønsket farge er det viktig å huske på at man må bruke en egnet grunning som hindrer gjennomslag av kvist eller gulnet panel, og som sikrer god vedheft til underlaget og toppstrøk.

Husk at ulike grunninger har ulik tørketid, sjekk hva som står på grunningen du velger.

Deretter kan du starte selve malearbeidet. Maling er en god løsning for et helhetlig uttrykk. Vi anbefaler å dekke til gulvet og andre flater du vil skjerme, samt å bruke en god maskeringstape for strøkne overganger.

Vil du ha mer inspirasjon som dette? Vi har samlet flere tips til hvordan du kan friske opp panelet.

Sånn gjør du det

Med riktig utstyr på plass og masse inspirasjon innhentet er du klar til å gå i gang med arbeidet. Trepanel er svært populært i norske hjem med sitt lune og naturlige uttrykk, og vil bli ekstra fint om man følger stegene under:

  1. Rydde og dekke til: Et godt resultat starter alltid med solid forarbeid. Ved å bruke tid på å rydde ordentlig og dekke til gulvet har du brukt tid som spares raskt inn igjen.
  2. Rengjøre: Veggene ser kanskje rene ut, men de bør alltid klargjøres før lett sliping og grunning.
  3. Grunne: Skal du male over lakkert eller beiset panel må du kontrollere veggene ved å slå inn eller dra ut spiker, stifter og lignende. Deretter grunnes veggene med kvist- og sperregrunning. Spikerhull og ujevnheter kan sparkles i etterkant.
  4. Male: Malingen røres ut med en rørepinne og helles i et håndholdt malekar og i Superbrettet. Bruk pensel mellom bord og langs lister, før du begynner med rull og etterstryker. Det kan også benyttes rull, men da er det greit å være klar over at man får rullestruktur på panelet. Ikke ta for mange bord av gangen, mal vått i vått og husk å male hele lengder ferdig.
  5. Rengjøre og rydde: Etter det siste strøket kan du fjerne maskeringstape før malingen har tørket, rengjøre utstyr og rydde opp det du dekket til.

Her finner du en komplett guide til hvordan du maler panel. Lykke til!

Relaterte artikler