Hvordan fikse små hull i veggen?

Veggene våre er svært sårbare for skader og sprekker. I tillegg etterlater skruer fra vegghengte bilder, hyller eller TV-er små, stygge hull i veggen. Disse hullene er skjemmende, spesielt om det er mange av dem. Skal du male en vegg, er det derfor lurt å fikse alle små hull, slik at du får et jevnt og fint sluttresultat. Å fikse disse små hullene er heldigvis noe de fleste av oss kan få til, man må bare vite hvordan.

Sparkling av små hull og skader

Flekksparkling er det aller vanligste når vi skal fikse små hull og sprekker. Når du skal sparkle trenger du bare litt sparkelmasse, en sparkelspade, finkornet sandpapir og eventuelt maling.

  1. Påfør sparkel i hullet til det er helt fylt. Bruk sparkelspaden til å spre sparkelmassen utover til overflaten er så glatt som mulig. 
  2. Bruk sparkelspaden til å skrape vekk overflødig sparkelmasse fra veggen.
  3. La massen tørke etter produsentens anvisninger.
  4. Når alt er tørt, må du slipe ned det sparklede området til det er helt jevnt med resten av veggen.
  5. Påfør så et nytt lag med sparkel og la det tørke.
  6. Når siste lag er tørt, må du slipe ned igjen.

Tips: Dersom du skal sparkle mange hull, kan du bruke en bredsparkel til å påføre sparkelmassen. Da blir jobben smidigere og mer effektivt utført.

En mann sparkler med japansparkel på en veg

Tetting av spikerhull og sprekker

Små spikerhull og sprekker kan også fikses med akryl. Siden akryl er svært plastisk, tilpasser den seg fleksibelt til hull og sprekker og fyller dem godt.

Lag et lite hull i tuppen av akryltuben og fyll deretter hull eller sprekker med akryl. Bruk en våt klut til å tørke over for å få vekk overflødig akrylmasse. Vent til det er tørt og mal så over.

Sparkling av hele veggen når det er for mange hull og skader

Dersom du har en veldig ujevn vegg med mange hull, kan det være en god idé å helsparkle veggen. Da vil sparkelmassen dekke hele veggen og du vil få en vegg som er god som ny.

Når du skal helsparkle, er det som alltid lurt å gjøre riktige og gode forberedelser, som å rengjøre veggen, fjerne stikkontakter, ledninger og lignende. Pass også på å dekke gulvet med papp så du unngår søl, og masker lister og karmer.

Slip så bort ujevnheter, som kanter av skruehull, skjøter og lignende, før du bruker en mikrofiberklut til å vaske bort støv.

Når du skal helsparkle, er det lurt å bruke to typer bredsparkler: Bruk det smaleste bredsparkelet til å påføre sparkelmassen, og bruk deretter det bredeste til å stryke det ut i vertikale drag.

Mann med to sparkelspader foran seg skifter sparkelmassen mellom de to sparkelspadene

La sparkelmassen tørke etter produsentens anvisninger og slip så hele veggen. Deretter gjentar du prosessen, venter til det har tørket igjen, før du på nytt sliper hele veggen til den har en jevn overflate. Tørk over med en mikrofiberklut til slutt, så får du vasket vekk alt sparkelstøvet.

For et slett og strøkent resultat

Et godt alternativ når du skal helsparkle en vegg, er også å rullesparkle. Da får du et resultat som er helt slett og strøkent.

Gjør de samme forberedelsene som når du skal helsparkle med bredsparkel. Bruk så en malerull med høy kapasitet til å påføre store mengder med sparkelmasse i cirka én meters bredde. Stryk deretter massen utover med en bred sparkelspade. Dra bredsparkelet nedenfra og oppover mot midten av veggen, og så ovenfra og ned mot midten.

Vil du bli enda klokere på sparkling? Sjekk ut flere tips og ofte stilte spørsmål om sparkel og sparklejobber

Lykke til!

Relaterte artikler