Hvordan kan jeg lysne og fargesette gulnet panel?

Gulnet og mørkt panel er litt «ut», og derfor skjønner vi at du ønsker et lysere uttrykk. Aller først må du rengjøre og vaske panelet, f.eks. med panelrens. Det fjerner skitt, sot, fett ol. Rensen vil lysne panelet og gjøre at det suger bedre til seg beisen.

Mens du holder på; sjekk tilstanden til panelet. Ønsker du en lysere overflate, kan du gå over med en panellysner som første strøk. Etterpå går du over med den fargen du ønsker på beisen. 

male panel

Det var kortversjonen, men her forteller vi om prosessen litt grundigere:

Hvis du har ubehandlede gule vegger, vil en panelrens kunne fjerne mye av gulfargen fra panelet. Da blir det lysere.

Mens du holder på med rengjøringen må du vurdere neste steg. Kanskje har du skjolder som gjør at du må legge på flere strøk med beis? Eller er det områder som er tørre og sugende? Dette vil påvirke jobben du skal gjøre og hvordan resultatet blir.

Det kan være lurt å teste hvor mye ett strøk av den ønskede fargen dekker på veggen. Mørke farger dekker generelt bedre enn lyse farger. 

I mange tilfeller vil det holde med ett strøk beis, men hvis veggen er skjoldete og mørk kan det være smart med to strøk.

Ser du at du ønsker en lysere overflate etter rensen, kan du bruke en lysner. Dette blir da det første strøket ditt. Strøk nummer to er da den ønskede fargen på beisen du har valgt. Beis 1-2 bord av gangen. 

TIPS PÅ VEIEN: For å få en god indikasjon på sluttresultatet, kan det være lurt å gjøre en test på et sted som uansett skal dekkes av et skap ol. Test både farge og antall strøk. Da blir du tryggere på valget av beis. 

Relaterte artikler