Må jeg bruke kvist og sperregrunn?

Det å påføre grunning før maling er nødvendig for et godt resultat. Hvis du har umalte panelvegger, er kvist- og sperregrunn det beste produktet for jobben. Her får du vite hvorfor og hvordan du kommer i gang.

Flere alternativer

Det virker kanskje bortkastet, men dette forarbeidet sikrer et godt sluttresultat og forhindrer gjennomblødning av kvister i toppstrøket.

Med kvist- og sperregrunn hindrer du at kvistene skal synes igjennom malingen. Den ‘sperrer’ for evt gjennomblødning over tid. Heftgrunn derimot, kan brukes på panel som er lakkert og blankt for å sikre at malingen sitter bedre.

Har du tidligere malt panel, og ingen synlig kvist, er det ikke nødvendig med grunning før du maler.

Det finnes flere typer grunning. Du kan lese mer om de ulike typene her.

Gir god vedheft

Det finnes to enkle måter å forhindre gjennomblødning og samtidig gi god vedheft, som betyr at malingen sitter godt på underlaget og legger et godt grunnlag for neste strøk.

Alternativene er kombinasjonsproduktet kvist- og sperregrunning, eller flekkbehandling av kvistene med kvistlakk for så å påføre et strøk heftgrunn.

For nytt, umalt panel anbefaler vi kvist- og sperregrunning. Dette isolerer fargestoffene og gir god vedheft. Det påføres i to strøk på ubehandlet treverk på samme måte som maling. Du spør deg kanskje nå om det i det hele tatt er nødvendig, men dette vil du ikke angre på. Da slipper du nemlig at kvisten «blør» gjennom malingen og blir til synlige flekker over tid.

Det er ikke nødvendig å bruke kvistlakk i tillegg til kombinasjonsproduktet. I de fleste tilfeller vil kvist- og sperregrunning gjøre jobben.

For arbeidet er det fint å bruke rull og etterstryker på forlengerskaft – det gjør jobben rask og enkel. Lurer du på hva som er det beste utstyret til maling av panel? Det svarer vi på her.

Sånn gjør du det

male panel

Før du går i gang med grunningen på umalt panel må du alltid sørge for å rengjøre veggen godt med egnet vaskemiddel og forsikre deg om at det ikke sitter spiker, stifter eller lignende i veggen.

Underlaget skal være rent, fast og tørt. Det gjør at malingen sitter bedre, noe som gir et jevnere og penere resultat. Etter en god rengjøring er det lurt å dekke tilstøtende flater med maskeringstape.

Deretter er det klart for selve arbeidet. Antall strøk på grunningen vil stå på spannet fra produsenten. En god måte å gjøre det på er legge et første strøk med kvist- og sperregrunning, la det tørke over natten, så påføre det andre strøket av sperregrunningen. Her er det viktig at du kommer inn mellom bordene og dekker godt. Har du spikerhull, sprekker eller andre ujevnheter, bør disse flekksparkles og slipes før du setter i gang med strøk nummer to.

La dette tørke før du maler videre. Nå er du klar for å male panelet. I denne guiden tar vi deg med i prosessen på hvordan du maler panel steg for steg. Sjekk gjerne den ut når du er klar til å sette i gang.

Lykke til med jobben!

Relaterte artikler