Sjekkliste for utendørs vårrengjøring

De fleste av gjøremål innendørs utføres så ofte at vi knapt trenger å tenke på hva som må gjøres, også når det er tid for vårrengjøring. Men hva med den vårrengjøringen som foregår utendørs? Det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal begynne, så i denne saken får du en sjekkliste til vårrengjøringen, med tips til hvordan du kan gå frem.

Derfor er det viktig med utendørs vårrengjøring

Ved å gjennomføre en utendørs vårrengjøring unngår du enkelt fortalt at naturen over tid tar over huset ditt gjennom oppsamling av smuss, insekter og sopp. Disse er alle problemer som på lengre sikt kan svekke tilstanden til huset ditt.

Sopp kan bygge seg gradvis opp på husveggen din og er ofte lett å overse. Slik kan den skade overflaten på huset, og til og med redusere treverkets bæreevne. Noen ganger kan de også jobbe seg inn i hjemmet ditt fra utsiden, for eksempel til loftet.

Å rengjøre utendørs med jevne mellomrom, før det blir for skittent, kan spare deg for penger av to grunner. For det første, hvis du ikke rengjør huset ditt ofte nok, vil det ta mye lengre tid å rengjøre, noe som igjen vil være dyrere. For det andre er det større risiko for at huset får skader som vil være kostbare å reparere hvis du venter for lenge.

Utsiden av hjemmet ditt er dessuten gjestenes førsteinntrykk. Hvis du har spindelvev som henger fra taket og rester av insekter og smuss på fasaden, er dette tydelige tegn på at det er på tide å få det vasket.

Utendørs vårrengjøring – dette bør du gjøre

  1. Sjekk taket først
  2. Vask husveggen
  3. Vask vinduene
  4. Vask terrassen
  5. Klargjør utemøbler til bruk

Sjekk taket først

Det aller første du bør gjøre er å finne frem stigen og sjekke hvordan tilstanden til taket ditt er etter en lang vinter.

Se for eksempel etter manglende eller sprukket takstein du eventuelt må erstatte. Dersom alt er ok, kan du begynne å spyle vekk blader og rusk. Ikke bruk høytrykkspyler på taket.

Dersom taket ditt er i skyggen eller under trær kan det være lurt å bruke et rengjøringsmiddel som er effektivt mot mose og alger. Bruk en børste og håndkraft eller se om det holder med hageslangen.

Husk å spyle ovenfra og nedover, så unngår du å få vann under taksteinen.

En sjekk av takrenner er også en viktig del av en utendørs vårrengjøring. En tett takrenne kan føre til skade på både tak og fasade. Rydd ut det du kan av blader og kvister med hendene, før du fjerner smuss fra bunnen av rennene. Derfra kan du bruke hageslangen til å skylle takrenna med vann.

Vask husveggen

En årlig vask av husveggen bør definitivt være en del av vårrengjøringen. Dette er fordi det er lurt å få jobben gjort før du setter frem grill og hagemøbler, i tillegg til at planter og trær ikke har rukket å vokse ordentlig opp ennå. Hvis du trenger å trimme busker og planter, kan det dessuten være en god idé å gjøre det før du vasker husveggen.

Dersom det fortsatt er kuldegrader, bør du vente. Slik unngår du at såpe og vann fryser på veggen. Såpe og vann bør heller ikke rekke å tørke før du får vasket det av, så unngå derfor å vaske den dagen sola gjør veggen stekende varm.

Faktisk er det aller best å vaske husveggen når det regner. Man må nemlig alltid fukte veggen først, og regnvær er dermed god hjelp fra naturens side. Om det ikke regner er oppholdsvær med noe sol også et godt utgangspunkt for maling og beisejobber.

Unngå å bruke høytrykkspyler på husveggen. Dersom du allikevel skulle velge å bruke den, pass på at trykket ikke er for høyt. Treverk er mykt, og bruk av høytrykkspyler kan gå hardt utover både tre og malingsfilm. I tillegg bruker du store mengder vann som igjen ender opp på steder det ikke trengs.

En god kost til utendørsarbeidet

Egentlig er bøtter, vanntilgang og en Jordan Superkost det eneste du trenger til en effektiv husvask. Med et forlengerskaft og en lavtrykksprøyte til å påføre såpe, blir jobben enda enklere. Gode arbeidshansker og vernebriller er også lurt.

Kvinne rengjør husveggen før mailng med superkosten fra Jordan Vet Hvordan

Begynn alltid med å få oversikt over hva du har og hva du trenger.

Vask vinduene

Det er fort gjort å venne seg til skitne vinduer. Men når jobben først er gjort ser du gjerne at å inkludere vindusvask i vårrengjøringen var en god idé. Å vaske vinduene trenger heller ikke være så komplisert som mange skal ha det til. Du kommer lang vei med riktig utstyr.

En god mikrofiberklut er faktisk så effektiv at du ikke trenger å bruke den med noe annet enn vann. Pass bare på at den ikke er så våt at det begynner å renne nedover vinduene.

Det første du gjør er å vaske bort all skitten på vinduet med mikrofiberkluten. Dra deretter en nal i overlappende drag fra toppen og ned. Slik unngår du skjolder på vinduene. Tørk også nalen mellom hvert drag. Til slutt bruker du en tørr mikrofiberklut til å tørke vinduene.

Vi har også et vindussett, som er et komplett sett med forvasker og nal. Disse kan også brukes sammen med et forlengerskaft, om du skal vaske vinduer som er høyt oppe.

Pass på ikke å velge den mest solrike dagen til å vaske vinduene. Vasker du vinduer mens solen steker, tørker vannet på vinduet før du rekker å tørke det av, og vil etterlate striper.

Vasking av vindu med en vindusnal

Vask terrassen

Når dagene blir varmere og vi har lagt en lang og kald vinter bak oss, er det fristende å ta terrassen umiddelbart i bruk. Men uteområdene våre blir, i tillegg til vanlig bruk i sommerhalvåret, utsatt for vårt kjølige og harde klima. Derfor bør vi ta en vårrengjøring også på terrassen før vi kan sette oss ned og nyte det gode været.

Vasker du terrassen godt hver vår, sørger du ikke bare for at den ser ren og pen ut, men også for at levetiden på beis eller olje forlenges. Liggende flater samler mye skitt, så selv om den ser ren ut må terrassen vaskes uansett.

Rengjøring av terrassen før man beiser med en vaskekost

Dersom det allerede står møbler på terrassen, må du fjerne disse før du setter i gang. Bruk så en kost til å feie vekk alt av løv og annet smuss som sitter løst. Slik får du så gode arbeidsforhold som mulig. Dekk til alt som dekkes bør, som rekkverk og blomster, dersom du vil skåne dem fra eventuelle rensemidler.

Skal du bruke sterke rensemidler, bør du også bruke nødvendig verneutstyr, som kjemitolerante hansker, gummistøvler og briller.

Bruk deretter en lavtrykksprøyte til å dekke hele terrassen med vaskemiddel. Fordel det jevnt utover og følg anvisningen til produsenten.

Også ved terrassevask er det en ekstra fordel å vaske i regnvær, da regnet bidrar til at smuss løsner fra overflaten. Det får i tillegg vaskemiddelet til å fungere enda mer effektivt, ved at det ligger lengre på uten å tørke, og dermed får mer tid til virke på overflaten.

Bruk en universal vaskekost til å skrubbe terrassen når vaskemiddelet har fått virke i anvist tid. Pass på å ikke koste for hardt, ved å koste for hardt kan du nemlig skade treverket. Bruk masse vann til å vaske og skrubbe grundig. Skrubb alltid i bordenes lengderetning.

Bruk til slutt hageslangen til å skylle terrassen. For å være sikker på at alle såperester er borte bør du bruke mye vann. Dette er også viktig om du har brukt vaskemiddel med mye kjemikalier, da får du nøytralisert underlaget godt. For å være sikker på at du har fått av alt av produkter på terrassen, bør du skylle til det slutter å skumme.

Klargjør utemøbler for bruk

Selv om du forhåpentligvis har hatt utemøblene dine godt beskyttet gjennom vinteren, er det lurt med en kjapp vårrengjøring også av dem.

Alt av utemøbler bør få en vask, selv om de ikke er synlig skitne. Da sørger du både for å fjerne smuss og rusk og for at levetiden deres blir forlenget.

Hvordan du rengjør utemøblene dine avhenger av hvilket materiale de er i. Er de laget av tre, kan det holde å spyle med en hageslange.

Høytrykkspyler på treverk bør som alltid unngås, men har du utemøbler i for eksempel plastrotting, kan de få en forsiktig runde med høytrykkspyleren. Er utemøblene i plast, kan du bruke vanlig oppvaskmiddel.

Utemøbler

Ikke glem detaljene

En skikkelig vårrengjøring består ikke bare av de store og mest synlige jobbene. Det er også viktig å huske at et perfekt rengjort uteområde også er avhengig av et lite blikk på detaljene. Sørg derfor for at alle utelamper er rene, at håndtaket til terrassedøra er skinnende ren og at grillen er blank og fri for gammelt fett før du fyrer den opp på årets første grillfest.

Lykke til!

Relaterte artikler