Hvilken farge skal man velge til terrassen?

Det er ikke lett å vite hvilken farge man skal velge på terrassen. Har det noe praktisk betydning om fargen er lys eller mørk? Hvordan vil det se ut sammen med fargen på huset eller levegger? Det som er helt sikkert er at underlaget påvirker fargen mest.

Hva bør jeg ta hensyn til før jeg velger farge?

  • Har du lyse, ubehandlede bord med noe grønnskjær, vil dette påvirke tonen i beisen i en litt annen retning enn et grånet bord vil.
  • Har du en varm gråtone på husveggen, vil det være lurt å velge en varm tone i beisen, ellers kan den ene fargen påvirke inntrykket av den andre.
  • Er terrassebordene slitte er det ikke alltid man får til å rense frem helt lyse bord igjen.

Grått er hot

Kvinne beiser en grå terrasse med Easypad
EasyPad – vårt beste verktøy til beis og olje

Grått er det vanligste fargevalget på terrasser om dagen i Norge, og beisleverandørene har mange flotte nyanser og toner å velge mellom.

Mange velger også den tradisjonelle terrassebrune tonen for å skape en kontrast til alt det grå. Det er i tillegg mange som ønsker noe varmere og naturlig, men fremdeles grå i bunn. Her har det kommet mange spennende varianter hos de store beisprodusentene de siste årene.

Hvilken gråtone skal jeg velge?

Det finnes utrolig mange nyanser av grått- og det har ikke veldig mye å si om den er lys eller mørk i tonen. Eneste forskjellen du kan merke er temperaturen på bordene hvor mørkere bord som regel vil bli varmere.

Noen gråtoner kan inneholde mange blåe toner. Dette kan resultere i å se «lilla» ut, og fremstå annerledes enn fargeprøven gjorde i butikken. På den andre side kan fargen bli veldig «skitten» om du har grånede bord fra før.

Her vil vi alltid anbefale å gjøre en test først, du kan nemlig ikke beise over med et strøk til, du må fjerne beisen i sin helhet og begynne på nytt.

Her er våre beste tips til fargetesting:

  • Gjør et oppstrøk på et løst bord du har liggende etter byggeprossesen, eller plukk litt kapp som ligner på din terrasses treverk fra en trelast avdeling, så kan du teste farge først og legge den inntil husveggen eller levegger.
  • Husk å velg farge i dagslys, det er et helt annet lys enn i en malingsavdeling og dette påvirker fargen mye.
  • Ikke overtenk prosessen. Beis holder i et par-tre år, så du kan velge en annen farge neste gang om du ikke blir 100% fornøyd. Velg en av de meste populære fargene til malingsleverandørene, det er ofte en indikasjon på hva folk liker og er fornøyd med.
  • Sist men ikke minst er det viktig å gi terrassen en god rens før man beiser. Like viktig er det å bruke det riktige utstyret. Dette har mye å si på fargegjengivningen, og ikke minst hvor jevnt og pent beisresultatet blir. Bonusen er at den sitter lengre så du kan nyte terrassen litt ekstra!

Ikke bestemt deg for om du skal olje eller beise? Her er de viktigste forskjellene.

Relaterte artikler