Male og pusse opp IKEA-møbler

Mange møbler, inkludert de fleste IKEA-møbler, produseres foliebelagt. Møbler som dette kan være vanskeligere å få pent om man ikke gjør det riktige forarbeidet.

Kanskje er du ikke lenger fornøyd med den røde IKEA-kommoden og vil male den sort, eller kanskje du vil at den skal matche samme farge som listene i gangen. Uansett kan du gjøre en stor forskjell med noen enkle malingsstrøk.

IKEA-møbler er som regel litt glatte i overflaten når de kommer fra butikken, altså foliebelagt, så det kan være smart å først slipe møbelet med et fint slipepapir. Deretter påfører du ett strøk med heftgrunning før du maler med ønsket farge til slutt.

Se hvordan du gjør det her og bli inspirert til å ta fatt på andre malejobber.

Skuff i en kommode med flere farger

Hvordan male IKEA møbler?

  1. Start med å rengjøre møbelet med wipes

Dette er viktig for å fjerne fett og annet som kan gi et dårligere grunnlag og feste, om man ikke gjør dette kan malingen flasse av. Fjern håndtak på møbelet om mulig, eller dekk til med maskeringstape.

  1. Slip overflaten ned med fint sandpapir

Matt ned overflaten med et fint sandpapir, vi anbefaler 150 og oppover. Husk å rengjøre etter du har slipt, for å sikre at alt støv er borte og det ikke fester seg i malingen senere.

  1. Påfør grunning

Bruk en egnet heftgrunning. Forhør deg med forhandler.

  1. Påfør to strøk med maling

Påfør to til tre strøk med maling med en malerull ment for møbler og dører. Bruk av malerull vil gi et jevnere resultat enn ved bruk av pensel, men du vil ha behov for en pensel rundt detaljer som hengsler osv. Bruk en lett hånd når du maler.

Velg en egnet maling for møbel, lister og dører og utifra hvilken glans du ønsker. Forhør deg med forhandler.

La malingen tørke etter det første strøket før du begynner på strøk nummer to, gjerne lenger enn det står på boksen. Får du støv i malingen eller den etterlater seg rennemerker, fjern dette med slipepapir før du påfører neste strøk.

Vår favoritt til et glatt resultat

Det er mulig å skape en glatt finish på IKEA-møbler med et rullesett for panel, møbel og dør. Fordi denne har kortere vev gir den minimalt med struktur og etterlater dermed et penere resultat på Ikea-møbler enn en rull egnet for for eksempel vegg ville gjort. Som en ekstra bonus når du arbeider vil du oppleve at denne spruter og søler lite.

Liten malerull i et malekar

Denne er utmerket for IKEA møbler ettersom den er ekstra god når det kommer til folierte overflater. Er det imidlertid vanlig treverk du skal male på kan det også lønne seg å bruke en etterstryker.

For det beste resultatet gjelder det å ikke være beskjeden ved bruk av maling. Vi anbefaler å påføre nok maling jevnt over, og husk å bruk en lett hånd.

Når du har påført jevnt og godt med maling, avslutter du med å rulle hele lengden på møbelet fra ende til ende. Da vil du unngå å få start- og stoppmerker.

Husk å senke temperaturen i rommet du maler i, så får du mer tid til å jobbe med malingen før den setter seg.

Jente maler en trestol

Gamle møbler blir som nye

Gamle møbler kan bli som nye hvis de pusses opp i nye, glade farger.

Male en MALM-kommode

MALM-kommoden, med sin slanke moderne profil, er et av IKEAs mest populære møbler. Kommodene er riktignok laget av sponplater med enten finer, folie eller lakk som yttermateriale, alt ettersom hvilken farge på kommoden du har.

Skal du male en MALM-kommode kan du likevel følge samme formel som den nevnt ovenfor, den fungerer nemlig utmerket på folierte overflater og andre møbler du vil ha et slett og jevnt resultat på.

Male IKEA kjøkkenfronter og skapdører

Begynner kjøkkenskapene å se litt slitne og gamle ut, eller er du bare lei av fargen på kjøkkenet ditt? Fornyelse av kjøkkenet behøver ikke å bety en dyr investering. Med noen enkle grep kan du friske opp kjøkkenfrontene dine, og igjen få kjøkkenet til å fremstå som nytt og tidsriktig. Les mer om hvordan du fornyer kjøkkenfrontene dine.

Kan du male over allerede malte møbler?

Ønsker du å endre utseendet til IKEA-møblene dine enda en gang etter at du har malt dem kan du legge ett til to strøk maling over en eksisterende malingsjobb.

Husk at det nye malingslaget vil feste seg til det eldre laget – så hvis den originale malingen har begynt å flasse, bør du slipe bort alle de løse delene og vurdere å flekksparkle før du påfører den nye malingen.

Se flere tips og triks om maling av møbler og dører.

Har du hatt noen nye maleprosjekter i det siste du har lyst til å dele med oss? Bruk #jordanvethvordan

Relaterte artikler