Hvordan får jeg et strøkent resultat?

Dette er det mange som lurer på og svaret er i grunnen ikke en stor hemmelighet, og det er faktisk ganske enkelt å få til et strøkent resultat på veggene.

Sjekk først veggens tilstand. Rengjør og fiks småhull. Bruk maleverktøy som ikke loer eller mister bust, ikke vær gjerrig med malingen, og mal en hel vegg ferdig før du tar pause. Og bruker du forlengerskaftet riktig?

Kom i gang med en gang: Se steg for steg hvordan du maler en slett vegg.

Sånn maler du slett vegg

Vi pleier å si at suksessfaktoren til et strøkent resultat ligger i disse fem punktene:

  • Tilstanden på veggen betyr noe

Jo jevnere og slettere vegg, desto større sjanse for å få et fint sluttresultat. Rengjøring og fiksing av småhull osv. er en del av denne vurderingen.

Er underlaget veldig «sugende» (strie, ny gips, slett mur o.l.) bør du beregne flere strøk.

Tips! Du kan alltid sparkle ett strøk til selv om du har malt.

Usikker på hvilket underlag du har? Se her for ulike malejobber på ulike type vegger.

  • Bruk riktig maleverktøy

Sørg for å ha en kvalitetsrull med god malingskapasitet og en presisjonspensel til kanter og detaljer, et smart forlengerskaft som er lett i hånda og et skikkelig malekar som rommer mye maling. Finn riktig verktøy til malejobben!

  • Ikke vær gjerrig med malingen

Å bruke for lite maling er den vanligste feilen vi ser, man «skviser ut» det man klarer av rullen før man dypper på nytt. Rull malerullen mange ganger i malingen og «mett» den godt med maling før du ruller igang.

Når du hører at rullen begynner å lage «smattelyder» på veggen og du må bruke krefter, skal du dyppe igjen. Det skal ikke være tungt å male.

  • Stå i riktig stilling:

Forlengerskaft er veldig smart for å komme bedre til, og bruke mindre krefter. Men bruker du det riktig? Sett det ene beinet foran det andre, slik at du står sidelengs/hofte mot vegg.

Ikke ha et for langt forlengerskaft, og dersom du har skaft med kule setter du denne nederst i din bakerste hånd. Det er forlengerskaftet som skal gjøre jobben, ikke skuldrene.

  • Mal en hel vegg før du tar pause

Begynn med detaljene, så tar du de store flatene. Ikke ta pause midt på veggen når du ruller, men mal hele veggen ferdig. Da unngår du skjolder, og resultatet blir dermed mye finere og jevnere.

Se steg for steg hvordan du maler en slett vegg.

Relaterte artikler