Olje, beise eller male terrassen? Dette er forskjellene

Før du begynner å behandle terrassen, må du bestemme deg for om du skal olje, beise eller male. Hva er egentlig forskjellene her? Hva beskytter terrassen best? Og hvordan får jeg det peneste og mest varige resultatet?

Beiset terrassebord

Male terrassen?

«Hvorfor kan man ikke bare male terrassen samtidig, og med samme maling, som man maler huset?» Dette er et spørsmål mange stiller seg. Maling er en dekkende behandling som blir liggende på overflaten av treverket, og man får derfor ingen synlig trestruktur.

Mange ønsker en mer transparent løsning som gir «trefølelsen», og det leverer olje og beis mye bedre på enn maling. I tillegg er et terrassegulv veldig utsatt for slitasje, i forhold til en husvegg, så det kan være lurt å velge en behandling som trekker bedre inn i treverket slik olje og beis gjør.

Terrasseguide: Alt du trenger å vite

Olje eller beis – hva er forskjellen?

Den største forskjellen på olje og beis er knyttet til vedlikeholdsintervallet ved disse behandlingene, altså hvor ofte du må påføre ny beis/olje. Olje har kortere holdbarhet enn beis.

Med oljebehandling skal man helst gå over terrassen flere ganger i sesongen for å beskytte treverket optimalt. Til gjengjeld trekker olje bedre inn i treverket og gir en helt annen finish/glød sammenlignet med beis.

Resultatet blir mer “naturlig”. Dersom vedlikehold av terrassen er noe du helst ikke vil bruke tiden din på, bør du ikke velge olje. Da er beis et bedre valg.

De vanligste beistypene holder mellom 2-4 år, og trekker godt inn i treverket. Med beis har du også mange flere fargevalg enn det som finnes for olje, og vi opplever at fargesetting er veldig viktig for mange når man skal behandle terrassen.

Ny, trykkimpregnert terrasse? Les dette før du beiser

Hva må jeg tenke på når jeg beiser?

Å jobbe med beis krever litt mer fokus for å få et jevnt resultat. Beis inneholder ofte mye fargepigmenter som det er viktig å få spredd ut så jevnt som mulig. Vanlige pensler, tar ofte opp mye beis og det kan være vanskelig å få en jevn påføring og sikre at det ikke legger seg i for tykt lag. Nettopp derfor er EasyPad’en genial. Den lar deg påføre og stryke ut malingen samtidig og sikrer et tynt og fint lag.

Det er fargen i beisen som gir beskyttelse til treverket, på samme måte som høyere solfaktor beskytter huden vår. Dette sikrer et penere og mer varig resultat. Et skikkelig forarbeid og det riktige terrasse-verktøyet vil være helt avgjørende for å få det beste resulatet

Når det kommer til å velge den riktige terrassebeisen, er det viktig å vurdere både fargen, beskyttelsesevnen og vedlikeholdsbehovet. Det finnes en rekke produkter på markedet, og det beste valget avhenger av hva du selv ønsker. Vi anbefaler å lese produktomtaler og sammenligne egenskaper for å finne en beis som matcher dine forventninger til holdbarhet og estetikk.

Beise en tidligere beiset terrasse med easypad
Terrasse-verktøyet EasyPad hjelper deg med å få et fint og jevnt resultat når du beiser terrassen.

Les også: Beise terrassen – fem vanlige feil

P.s. Uansett hvilken behandlig du velger, anbefaler vi i Jordan at du leser produsentens brukerveiledning før du setter i gang.

Klar for å gå i gang med jobben? Sånn beiser du terrassen steg for steg.

Relaterte artikler