Malermester Åsas beste tips for rengjøring av terrassen

Terrassen er et elsket «rom» i Norge. Vi nyter våren, sommeren og høsten på den og dermed er fargevalg og komfort også viktigere. Vi bygger i tillegg større og større terrasser – og velger som oftest trevirke til dette. Men undersøkelser viser at vi vegrer oss for vedlikeholdsarbeidet da det forbindes med slit og mye jobb.

Malermester Åsa gir oss sine beste tips for å spare tid og krefter på forarbeidet.

Når må jeg beise på nytt?

Om du trenger et nytt strøk beis, eller om det holder å gi terrassen en skikkelig vask, kommer litt an på. Se på oppsprekking og på hvor mye slitasje du har i gå-sonen.

Åsa Schaanning, Malermester og Faglig ansvarlig for Jordan Maleverktøy.

«Det er ikke mulig å flekkbeise, du må ta alt eller ingenting. Ønsker du en pen, barfotvennlig og godt beskyttet terrasse, så bør du beise så fort du kjenner det under føttene», smiler malermesteren.

Et godt forarbeid er halve jobben

«Det er ikke så mye arbeid som folk tror, men jeg ser at det er mange som gjør det feil, og derfor gir dette merarbeid i ettertid og kortere levetid på beisen», forklarer malermesteren videre.

«Med en god vask i forkant, og tørre bord før påføringen av beis – er halve jobben gjort», forklarer hun videre og viser til viktigheten av å la bordene tørke ordentlig før du setter i gang og beiser.

Det er nemlig en av de vanligste årsakene til at terrassebeisen flasser eller sprekker opp. Fukten trenger gjennom og resultatet blir en dårlig beskyttet terrasse, og ikke minst er jobben bortkastet.

«Folk blir ofte utålmodige og setter i gang med både vasking og beising rett etter hverandre.  Begynner du når det er kalde temperaturer på natten – da tar det mange dager, kanskje uker, for vanlige trevirke å tørke. Bord som virker tørre og fine på utsiden er ofte ikke tørre på innsiden», forklarer hun videre.

Terrasseguide: Alt du trenger å vite

La det tørke skikkelig

Et tips malermesteren nevner i den forbindelse er å vaske terrassen godt og så avvente med beisingen til varmere tider.

«Man får jo en strøken terrasse etter en god rens, den kan du jo nyte i noen uker. Så får du smøre seg med tålmodighet, og vaske eventuelle flekker bort med en fuktig klut om du søler i mellomtiden», smiler malemesteren.

Videre foklarer hun at dette med temperatur alltid er det spørsmålet hun får mest.

Ja, når er beste tiden for å beise terrassen? Jeg pleier å si at når det er 10-15 grader på morgen og kveld er det kortere tørketid, og vask og beis kan gjøres med to-tre dagers mellomrom

«Se på værmeldinga – har du tre-fire regnfrie dager og det er over 15 grader, er det stor sjanse for å få det til. Husk å lese på beisproduktet. Det er store forskjeller på beisens tørketid, så det er jo såklart avgjørende også».

Malermester Åsa smiler igjen:

«Men mitt absolutte beste tips er at du har ordentlig utstyr, da er utrolig mye av krefter og tid spart. En ordentlig skrubb jobber mye raskere og du blir mindre sliten. Et forlengerskaft sparer knær og skuldre. Og det har utrolig mye å si hva slags påføringsutstyr du bruker. Den nye paden vår er helt fantastisk til beisjobben – det har aldri vært enklere, faktisk», avslutter Åsa og viser oss den nye EasyPaden som har revolusjonert beis-verdenen.

Se også sjekklisten for den store vårrengjøringen!

Relaterte artikler